pátek 16. srpna 2013

Onigiri おにぎり


Jak udělat Onigiri?!




Potřebuješ:

- kulatozrnná rýže (naprosto běžně k dostání v obchodech) - z normální to nejde! 

- pláty řasy nori (můžete najít v obchodech s exotickým jídlem)
- mořská sůl
- tuňák
- vajíčko
- pepř
- miska s vodou


Postup:
1) Uvařte rýži (naprosto klasickým způsobem, jemně osolit). Poté ji nechte vychladnout! Onigiri se připravuje ze studené rýže.

2) Připravte si náplň - je spousta možností. Já zvolím třeba tu s tuňákem. - Vezměte malou konzervu tuňáka a smíchejte s jedním vajíčkem, mírně osolte a opepřete (pepře fakt málo). Teď máte dvě možnosti - buďte si tuhle směs připravíte na pánvi anebo se to nechá dát do mikrovlnky, což dělám já, jelikož je to rychlejší a nemusí se do toho přidávat navíc žádný tuk. V tom případě je ale potřeba to dát na míň procent a alespoň třikrát ohřev přerušit a celý to zamíchat, ať z toho není placka. Výsledná konzistence by měla být taková, aby se to dalo použít jako náplň (takže žádnej beton). 


3) Teď přichází klíčová fáze! Vezměte si k ruce veškeré suroviny a misku s vodou. Vždy, než budete nabírat rýži si namočte ruce ve vodě, je to kvůli tomu, aby se vám rýže nelepila na ruce. Dvěma prsty sáhněte do soli a rozetřete si ji po celých dlaních. Teď naberte určité množství rýže (podle toho, jak velké onigiri chcete) a udělejte z toho kuličku. Tu následně vytvarujte v dlani druhou rukou do "mističky", do které vložíte vámi vyrobenou náplň. Nevkládejte jí tam moc, nebo vám to pak nepůjde zabalit. Volnou ruku si opět namočte do vody a naberte trošku rýže, kterou pokryjete "naplněnou mystičku", jenž máte v druhé ruce. Potom z toho udělejte "knedlík". 

! Rýže nesmí být "vodnatá". Voda musí být naprosto vyvařená, proto je dobrý vařit ji např. v parním hrnci, kde se vše odpaří anebo ji jednoduše zcedit a "vyždímat". Kdyby byla vodnatá, nedařilo by se vám z toho utvořit nějaký tvar.

4) Vzniklé onigiri obalte pruhem řasy nori. 


A takhle pořád dokola.


Poznámky: 

- onigiri se dá dělat na tisíce způsobů, např. 
- klasickou kulatozrnnou rýži můžete namíchat s celozrnnou kulatozrnnou tak 2:1
- dalo by se asi připravit i na sladko, kdo má rád a dovnitř strčit třeba nakládaný nebo čerstvý ovoce (třeba jahodu) s marmeládou.

Itadakimasu!~

Žádné komentáře:

Okomentovat